Daar komen de Noormannen

Daar komen de Noormannen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze les van Steven Coljé wordt een Noormannenlied gezongen en begeleid met boomwhackers en klapritmes. Er is extra aandacht voor de dorische kerktoonladder.

Downloads bij deze les:

* Lied: De Noormannen (bladmuziek)

* Boomwhackerpartij bij het lied

* De dorische toonladder

* De Noormannen, mp3tjes. Klik hier voor de versies van deze liedjes als mp3. Om de mp3tjes te gebruiken, moet je wel ingelogd zijn als lid.

 

Auteur Steven Coljé heeft de begeleiding van het lied De Noormannen geschreven vanuit het idee een zo vol mogelijke klank te krijgen bij het lied. Maar er kunnen redenen zijn waarom deze begeleiding minder goed toe te passen is in de klas. De redactie voegt daarom enkele alternatieven toe voor de begeleiding met boomwhackers, klankstaven of klokkenspellen. 

1. Een versie met een kleurpartituur van een begeleiding in b-dorisch, met een eenvoudigere tweestemmigheid.

Enkele intervallen van de originele begeleiding van Steven Coljé zijn omgedraaid. Maar zonder de chromatische buizen fis, cis en gis zijn dit wel logische samenklanken. 

Als een basisschool niet de chromatische sets heeft of niet zoveel b´s is dit een hanteerbare begeleiding. Gebruikt een basisschool voornamelijk klankstaven, metallofoons en xylofoons met alleen de chromatische staven fis en bes, dan kan de school deze begeleiding ook gebruiken. Je kunt dan zelfs de begeleiding niet verdelen over 7, maar over slechts 2 bespelers/groepen. (De balk ‘b’-‘a’ is dan voor één groep, de balk ‘d’-‘e’ voor een andere). Ook met 4 (groepen) spelers is het mogelijk. Of combinaties van groepjes boomwhackers-spelers én klankstaven-/klokkenspellenspelers/enzovoort.

2. Een alternatieve versie in a-dorisch, met een begeleiding die driestemmigheid opbouwt vanuit c’.

Wil je de audiotrack ook in a-dorisch horen, dan kun je deze transponeren met bijvoorbeeld een programma als Audacity.


Nieuws

Heb jij je al aangemeld voor de landelijke professionaliseringsdag?

27-02-2019

Kom op 9 maart naar de Marnix Academie in Utrecht en volg een van de vele worksh...

Lees meer

Muzikantine

29-01-2019

Veel mensen kennen het bedrijf Benny Vreden van tal van afscheidsmusicals, maar ook...

Lees meer
Archief