Een mond vol tanden

Column

Een mond vol tanden

 

Daar sta ik dan met m’n mond vol tanden. Conservatoriumdiploma op zak, gepromoveerd in de onderwijspedagogiek, meer dan 25 jaar ervaring als muziekdocent  op de basisschool, de pabo en het conservatorium. De Coroniacrisis maakt dat alles anders moet dan ik gewend ben. Face-to-face lesgeven is nu helaas geen optie. 

 

Voor mijn koor maak ik daarom tegenwoordig korte filmpjes waarmee de koorleden hun muziek in kunnen studeren. Ik heb zelfs een YouTube-kanaal aangemaakt om de filmpjes met ze te kunnen delen. Hoe lang gaat dit nog duren? Ik wil niet somber zijn, maar vrees dat we nog even geduld moeten hebben voor alles weer als vanouds is.  Ik vraag me daarom af hoe ik mijn muzieklessen zo kan vormgeven dat ze ook online betekenisvol zijn voor de studenten waar ik mee werk?

 

Gelukkig zijn leraren basisonderwijs en muziekdocenten over algemeen heel creatief en worden er in heel Nederland ideeën met betrekking tot inhouden en werkvormen bedacht en met elkaar gedeeld. De kinderen hebben het thuis bijna nog drukker dan op school.  

 

Stonden op veel scholen veelal zingen en spelen centraal, nu worden kinderen aan het werk gezet met allerlei werkvorm waarbij ze muziek te horen en te zien krijgen, moeten ze muziekstukjes componeren, opnemen en naar de docent mailen. Ook doen docenten – met name in het kader van bewegingsonderwijs – dansjes voor die kinderen gelijktijdig met een filmpje kunnen uitvoeren. 

 

Ik hoop dat we over enige tijd weer ouderwets muziek kunnen geven. Dat wil zeggen dat zingen en spelen op muziekinstrumenten weer deel kunnen gaan uitmaken van de muziekles.  Mooi van de huidige situatie is echter wel dat we gedwongen worden goed te nadenken over wat we echt belangrijk vinden met betrekking tot goed muziekonderwijs. Tel daarbij de vele creatieve ideeën op die nu worden ontwikkeld en gedeeld en er ontstaat iets positiefs. Om toch maar even met Johan Cruijff te spreken: “Ieder nadeel heb z’n voordeel.”

 

Er zijn verschillende plekken waar leraren basisonderwijs en muziekdocenten hun ideeën kunnen delen. Mocht je op zoek zijn naar ideeën of ideeën willen delen, kijk dan ook eens op de Facebookpagina: ‘Gehrels Muziekeducatie en Pyrmide’. Veel mensen hebben daar al hun ideeën op gepost. Optimistisch gedacht hoop ik dat de huidige crisis een positieve impuls aan het muziekonderwijs gaat geven door de vele nieuwe mogelijkheden die we met elkaar aan het bedenken zijn.

 

Namens het bestuur van Gehrels Muziekeducatie wens ik u een goede gezondheid en veel sterkte in deze bijzondere tijd.

 

Michel Hogenes

Voorzitter Gehrels Muziekeducatie


Nieuws

Nieuwe website Gehrels Muziekeducatie

10-09-2020

Gehrels Muziekeducatie heeft een nieuwe website: gehrelsmuziekeducatie.nl.

Lees meer

1 miljoen voor muziekonderwijs op basisscholen

16-07-2019

Minister OCW stelt in 2019/2020 een miljoen beschikbaar voor duurzaam muziekonderwijs...

Lees meer
Archief