Heb jij je al aangemeld voor 3 november?

Landelijke Professionaliseringsdag, Zwolle

Heb jij je al aangemeld voor 3 november?

Op zaterdag 3 november vindt de volgende landelijke professionaliseringsdag plaats op het ArtEZ Conservatorium Zwolle. Tijdens de professionaliseringsdag kun je diverse workshops volgen, waaronder die over het Klasse(n)orkest.

 

Klasse(n)orkest

In deze workshop word je mee genomen in onze dagelijkse lespraktijk van het Klasse[n]orkest. De uitdagingen en vragen waar wij tegen aan lopen zijn niet uniek, en vergelijkbaar met andere situaties waarin buiten- en binnenschools muziekonderwijs aan elkaar worden verbonden, waarin instrumentaal muziekonderwijs gegeven wordt, waarin culturelecompetenties centraal staan en/ of waarin je samenwerkt binnen een team van docenten. 

 

Dat doen wij door twee onderwerpen centraal te stellen. Het eerste onderwerp is de verbinding van binnenschool naar buitenschools muziekonderwijs. Welke goede voorbeelden kennen de deelnemers? Waarom is het nuttig om dit wel of niet te doen? Wat zijn do’s en don’ts? En wat kan het voor een maatschappelijke betekenis hebben? We zoeken samen naar antwoorden op deze vragen, en kijken naar praktische uitwerkingen. Het tweede onderwerp focust meer op onze lespraktijk van het Klasse[n]orkest. Graag nemen wij je mee naar de achtergrond van onze visie, en welke keuzes we maken. Voor ons staat niet centraal om zo goed mogelijk het ambacht van het bespelen van een instrument te aan te leren. Juist de ontwikkeling van de leerling zelf, en daarbij de ontwikkeling van culturele competenties, zijn voor ons belangrijk. Kinderen maken samen muziek, in de vorm van een orkest en geven uiteindelijk samen een concert samen met een muziekvereniging. 

 

In de tweede helft van deze workshop ga je op zoek naar werkvormen en opdrachten die passen binnen het spelen van muziek in orkestvorm. Traditiegetrouw is (buitenschools) instrumentaal onderwijs vaak gefocust op de beheersing van het instrument en het ambacht wat daarmee gepaard gaat. Werkt dit nog wel in de 21e eeuw? Hoe kun je, zonder het instrument volledig te beheersen, toch muziek maken? 

 

Deze uitdagingen vragen van docenten creativiteit, en vindingrijkheid. Tijdens de workshop ontwerp je samen een opdracht of werkvorm, en testen we die direct met alle deelnemers. Kortom een inspirerende en interactieve workshop waarbij je samen met collega’s antwoorden vindt op uitdagingen en vragen die ontstaan bij muziekonderwijs in orkestvorm, en waarbij je samen werkt met andere lokale muziekgezelschappen en -verenigingen. 

 

 

Klik hier om je het volledige programma te belijken en je voor deze dag aan te melden.


Nieuws

Heb jij je al aangemeld voor de landelijke professionaliseringsdag?

27-02-2019

Kom op 9 maart naar de Marnix Academie in Utrecht en volg een van de vele worksh...

Lees meer

Muzikantine

29-01-2019

Veel mensen kennen het bedrijf Benny Vreden van tal van afscheidsmusicals, maar ook...

Lees meer
Archief